Hogy a dopamin növeli a vérnyomást

A vérnyomást, a hajtóerőt, amely táplálja a tápanyagokat és az oxigént az összes létfontosságú szervéhez és szövetéhez, számos fizikai és kémiai tényező szabályozza. A hormonok, a neurotranszmitterek és az elektrolitok fontos szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, valamint a speciális receptorok az artériák falain belül. A dopamin, az agyban, a mellékvesékben és más szövetekben előállított neurotranszmitter, részt vesz a vérnyomás szabályozásában a szív, a vesék, a központi idegrendszer és az erek hatására.

Vérnyomás egy pillanat alatt

A pulzusszám és az egyes szívverések ereje olyan mechanikai paraméterek, amelyeket fel lehet használni a vérnyomás becsléséhez. Mint bármely szivattyú, minél gyorsabban fut a szíved, és annál nagyobb a térfogata, annál nagyobb a nyomás. Azonban a mechanikus szivattyútól eltérően a szíve a “csövekbe” kerül, melynek rugalmassága pillanatról pillanatra változik, és folyamatos üzeneteket kap az agyból, a vesékből és más szervekből, amelyek majdnem minden ütéssel megváltoztatják a kimenetét.

A dopamin receptorok a kulcs

A dopaminre reagáló celluláris receptorok számos szövetben megtalálhatók, beleértve az artériákat, vénákat, vese- és szívizomokat. Legalább öt különböző dopaminreceptort azonosítottunk, és egy 2003-as felülvizsgálat szerint a “Nephron Physiology” -ban mindegyik receptor típus szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A vérnyomásválasz jellege attól függ, hogy mely receptorokat stimulálják, vagy ellenkezőleg, gátolják.

Dopamin és hormonok

A renin-angiotenzin rendszer vagy a RAS metabolikus út, amely végül hormonok termeléséhez vezet, amelyek szorosan kapcsolódnak a vérnyomás szabályozásához. Az egyik ilyen hormon, az angiotenzin II, a véredények összehúzódását okozza, ami megemeli a vérnyomást. Az angiotenzin II stimulálja egy másik hormon, az aldoszteron felszabadulását, amely a veséket jelzi a nátrium és a víz megtartása érdekében. Ez a vérnyomás növekedéséhez is vezet. A RAS indukálódik, amikor stimulálják a vesék dopaminreceptorjait. A dopamin hatása más hormonokra, mint például a prolaktin, szintén a vérnyomás növekedéséhez vezethet.

Dopamin és elektrolitok

A dopamin RAS aktiválása nem az egyetlen olyan eszköz, amellyel ez a neurotranszmitter befolyásolja az elektrolit szintjét. A “Current Hypertension Reports” 2000 áprilisi számában a tudósok megjegyezték, hogy a dopamin közvetlenül a bélre, az agyra és a vesére hat a nátrium bevitelének, a felszívódásának és megtartásának növelésére, és ezáltal növeli a vérnyomást. Ezek a kutatók azt állítják, hogy a dopamin receptor szabályzás zavarai játszhatnak szerepet a magas vérnyomás kialakulásában.

Dopamin konverzió

A dopamin előzménye más katekolamin neurotranszmittereknek, nevezetesen a norepinefrinnek és az epinefrineknek vagy az adrenalinnak. A katecholaminok általában “izgatottak” a természetben, vagyis növelik a pulzusszámát, és a véredények összehúzódásához vezetnek, mindkettő a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

A dopamin központi szerepet játszik a vérnyomást befolyásoló komplex folyamatokban. A dopamin hatása a szívére, az erekben, az agyban és a vesékben olyan fiziológiai válaszokat vált ki, amelyek növelik a nátrium és a víz visszatartását, növelik a pulzusszámát és összehúzzák az ereket. Összességében ezek a lépések nagyobb nyomást teremtenek. A dopaminreceptor-aktivitás vagy -szabályozás aberrációi, amelyek közül némelyek genetikailag meghatározottak, valószínűleg hozzájárulnak a magas vérnyomáshoz vagy a magas vérnyomáshoz.

Dopamin központi szerepe