Hogyan befolyásolja a dohányzás a sportteljesítményt?

Úgy tűnik, hogy a cigaretták súlyos súlyos egészségügyi problémáinak súlyos kockázatát növelik a rendszeres dohányosoknál és azoknál, akik nagy mennyiségű másodlagos füstnek vannak kitéve. Néhány ilyen egészségügyi kockázat közé tartozik a rák, emphysema és bronchitis. Ezért nem meglepő, hogy a dohányzás negatív hatással lehet az atlétikai teljesítményre is.

Ha gyakorolsz, a pulzusod emelkedik, hogy megfeleljen az izmok vér oxigénigényének. Általában minél gyorsabb a pulzusod, annál több oxigént igényel az izmok. A cigaretták tartalmaznak szénmonoxidot, amely hatékonyabban kötődik a hemoglobinhoz a vérben, mint az oxigén, ami azt jelenti, hogy az izmok nem képesek oxigént kapni, amit a testmozgás során igényelnek. Ez még nehezebbé teszi a szívét.

A szervezet oxigénbevitelének csökkentése mellett a dohányzás szűkíti az ereket. Ez az előfordulás a test egész testében lassabb és nehezebb folyamatot eredményez a sportolás során. Ezenkívül minden alkalommal szivattyúzást tesz szükségessé a szívedre, mert keményebben kell dolgoznia annak érdekében, hogy testét a vér oxigénjével ellássa.

Pihenő pulzusát a dohányzás is növeli. A pihenő pulzusod az, hogy hány ütést kap percenként a szíved, ha nem aktív. Ez a szám jelentősen nőtt a dohányzókban, mivel az extra munkát a szívednek el kell viselnie, hogy megfeleljen a szervezet összes élettani igényének. Ez azt is jelenti, hogy gyakorlása során a pulzusszám valószínűleg veszélyes szintre emelkedhet annak érdekében, hogy megfeleljen a fizikai igényeknek, melyeket kér.

A légúti ellenállás azt a sebességet jelenti, amelyen a levegő belép és kilép a tüdejéből. A nem dohányzó mozgalom Ausztrália szerint egy cigaretta belélegzése akár háromszor is növelheti ezt az ellenállást. Más tényezők, mint a kátrány, a gyulladt nyálkahártyák és a csökkentett levegő kapacitás szintén növeli a légúti ellenállást, ezáltal még nehezebbé válik a szervezet oxigént termelni sportolás közben.

A vér oxigénhiánya

Szűk vértestek

Megnövekedett nyugalmi pulzusszám

Légúti ellenállás