Hogyan befolyásolja az áfonya a testét?

A modern időkben híres áfonyát magas antioxidáns tartalmukra az indiánok is elismerték, akik szárították őket, és összekeverték őket cornmeal és mézzel, hogy pudingot alkossanak. Az indiánok az áfonyákban gyógyászati ​​értéket is elismertek, és légúti fertőzések kezelésére használták őket. A tudományos kutatás jelentős mennyiségű információt szolgáltatott e finom és finom gyümölcsök tápértékéről és egészségre gyakorolt ​​hatásairól.

Fogyás

Az áfonya elősegítheti a súlycsökkenést és megelőzheti a cukorbetegséget, a 2009. októberi “International Journal of Obesity” című tanulmány szerint. A vizsgálat során az ivóvízben levő áfonyalé csökkentett táplálékfelvételt és lassabb súlygyarapodást eredményezett. Az áfonyás gyümölcslé javította a glükóz toleranciát és megakadályozta a cukorbetegség kialakulását. A vércukor előnyei nem teljesen kapcsolódtak a fogyáshoz – állítják a kutatók -, és az adiponektinek – olyan hormonok aktiválásához is kapcsolódhatnak, amelyek az étvágy visszaszorítására irányulnak.

Idegi degeneráció

Az áfonya védi az ideg degenerációját, a “British Journal of Nutrition” 2010. szeptemberi számában publikált tanulmány szerint. A szövettenyésztési vizsgálatban az áfonyagyöngy növelte az antioxidáns enzimek kataláz és szuperoxid-diszmutáz aktivitását, valamint védte az idegsejteket a hidrogén-peroxid károsodástól. A kutatók arra a következtetésre jutnak, hogy az áfonya lé hasznosnak bizonyulhat a degeneratív idegrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

memória

Az áfonyákat beleértve a diéta is javíthatja a memóriáját és megakadályozhatja a demenciát, mondja a “Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2010. áprilisi számában közzétett tanulmány. Az erdeiek, az antociánok néven ismert polifenol antioxidáns vegyületek kimutatták, hogy növelik az agyi területeken az emlékezethez kapcsolódó idegi jeleket. Az áfonya javítja az agy glükóz használatát olyan módon, amely megakadályozza az idegi degenerációt az agyban. A tanulmányban a vadon élő áfonya-juice 12 hétig tartó napi fogyasztása javult a tanulás és a szójegyzék visszahívása. Csökkentették a depresszió tüneteit is.

Leukémia

Az áfonya vezette a területet a leukémiás sejtek gátlásának képességében a “Journal of Natural Medicine” februári számában közzétett 30 különböző típusú mezőgazdasági növényi összehasonlító tanulmányban. A szövettenyésztési vizsgálatban a tudósok négy vonalat használtak az emberi limfoblasztikus leukémiában, és az áfonyát találták a legmagasabb gátlási szint mind a négy sejtvonalon, majd keserű dinnye magvakat, amelyek három sejtvonal ellen hatottak. Az édesburgonya, a taro és a mume szintén nagyobb mértékű gátlást mutatott, mint a genistein, az izoflavon antioxidáns, amelyet szójából és bizonyos egyéb növényekből állítottak elő.