Hogyan hat a kalciumra a fogak és a csontok

Az étrendi savak befolyásolják a szervezet pufferképességét, ami a csontok kalciumveszteségét okozhatja, hogy ellensúlyozza a savasságot. Továbbá a gyakori hányásból vagy savas italokból származó gyomorsavak feloldják a zománcot, és befolyásolják a fogak kalciumát. A csontok új reményt alakíthatnak ki és új csontot hozhatnak létre, míg a fogak nem. A fogakat az állkapocs csontja tartja a helyén, így amikor a kalcium elveszik az állkapocsból, a fogak sérülnek és nem javíthatók.

A kalcium anyagcserét a szervezet tartja fenn, hogy a vér kalciumszintje állandó maradjon. A tested mozgatja a kalciumot a csontjaiból, és szükség szerint a vérbe. Ha túl sok kalcium mobilizálódik, a csontok és a fogak gyengülnek. A metabolikus acidózis a kalcium-karbonát felszabadulását alkalmazza pufferként az acidózis ellen. Ha a szervezet túl sok savat és krónikus acidózist termel, a csont-kalcium-karbonát elvesztése következik be. Az acidózist vesebetegség, kiszáradás, alkohol, magas fehérjetartalmú fehérjék és más egészségügyi problémák okozzák.

A savas és lúgos ételek optimális egyensúlyának megőrzése a szervezet pH-ját semlegesíti. Az alacsony pH savas, míg a magas pH lúgos. A semleges pH-t 7,0 pH-értéknek tekintjük. Az átlagos amerikai étrend magas fehérjetartalmú és alacsony gyümölcsökben vagy zöldségekben, ami savak képződéséhez vezet az anyagcserében. William McGlynn szerint az Oklahoma Állami Egyetemen a paradicsom, a citrusfélék, a hús és a pácolt élelmiszerek alacsony pH-értéket képviselnek, és táplálkozási savas hajlandóságot biztosítanak a fogyasztóknak. Az ilyen magas savas táplálékfelvétel hátrányosan befolyásolhatja a csontjait, mivel elveszíti a kalciumot a szervezet pufferelési igényeihez.

A savas italok csökkentik a nyál pufferkapacitásának pH-ját. Az alacsony pH lágyítja a fogzománcot, és lehetővé teszi, hogy a kálcium lehúzódjon a fogaitól. A kóla pH-értéke körülbelül 3,0, és a vesék nem képesek a vizelet pH-értékének kevesebb mint 5,0-es szűrésére, így a szervezet kalciumot használ a puffértartalom csökkentésére. A savas italokból származó fogászati ​​eróziót Leslie Ehlen et al. A Nutrition Research 2008-as folyóiratában, valamint V. Sirimaharaj, L. Messer és M. Morgan a 2002-es “Australian Dental Journal” -ben. A legnagyobb hatással van a savas gyümölcslevek, sportitalok és üdítők.

Az étkezési szokások megváltoztatása meg tudja javítani az acidózist a szervezetben, és megakadályozza a kalcium elvesztését a fogak és a csontok között. Az alacsony savas gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése, miközben csökkenti a fehérjefogyasztást, lehetővé teszi a szervezet számára, hogy jobban megvédje magát. Határozza meg a savas italok, a citrusfélék és az ecet fogyasztását. Továbbá, szalmával az ivás minimálisra csökkenti a fogak érintkezését. Ne fogmosás közvetlenül a savas ételek vagy italok elfogyasztása után, és a rágógumit rágó haszonnövények javára. A kalciummal erősített italok védelmet nyújtanak a fogászati ​​erózió ellen.

Bizonyos egészségügyi feltételek a fogszuvasodás miatt csökkentik a fogászati ​​kalciumveszteséget. Például az allergiás gyógyszerek csökkentik a kiválasztódásokat, ezáltal csökkentik a nyál pufferképességét és az étkezési savak fogászati ​​erózióját okozzák. A bulimia és a gastrooesophagealis reflux helyezi a gyomorsavakat közvetlenül a szájüregbe, ami a fogászati ​​kalcium elvesztését okozza. A krónikus acidózis, függetlenül attól, hogy az étrendi vagy a betegséggel kapcsolatos, valószínűleg csökkenti a kalciumot a fogak és a csontok között.

Kalciummetabolizmus

Savas élelmiszerek

Savas italok

Megelőzés

Egészségi állapot