Hogyan kell ellenőrizni a különböző gél mellékhatásait

A Differin Gel, az adapalén kereskedelmi neve, egy akne kezelésére szolgáló szintetikus helyi retinoid. A Differin és más retinoidok nagyon hatékonyak lehetnek az eltömődött pórusok csökkentésében, mondja az American Academy of Dermatology (AAD), de kellemetlen mellékhatásaik is vannak. Ezek közül néhány lehet száraz, hámló bőr, bőrpír és viszketés. A Differin-gél mellékhatásainak a megfelelő kezeléssel és az ajánlott óvintézkedésekkel történő kezelésével ellenőrizni kell.

Differin használata

Mossa az arcát enyhe tisztítószerrel és langyos vízzel naponta kétszer. A tisztítószert közvetlenül az ujjhegyére alkalmazzuk, nem pedig az arcbőrre vagy mosogatórongyra, amely túlságosan csiszoló hatású lehet a bőrére. Törölje le óvatosan egy törülközőt. Várjon öt-tizenöt percet a Differin Gel alkalmazása előtt, és ha a bőr még mindig nedvszívó, növeli a kellemetlen mellékhatások kockázatát, függetlenül attól, hogy melyik topikális gyógyszert használja.

Megelőző stratégiák

Csak annyi Differin gélt használjon, mint a bőrgyógyász. Általában ez lesz a borsó méretének összege. A gyártó szerint az előírtnál több Differin nem fog gyorsabban megszabadulni a pattanásoktól. Ez azonban irritálja a bőrt.

Alkalmazza a Differin gélt az akne által érintett bőrrészre, finoman és alaposan dörzsölje a gyógyszert. Vigyázzon, nehogy a Differin túl közel legyen a szeméhez, a szájához vagy az orrodba. Mossa meg a kezét jóval azután, hogy távolítsa el az ujjain lévő gyógyszereket.

Ne alkalmazzon más helyi akne kezelést, hacsak a bőrgyógyász nem mondja el. A Mayo Clinic rámutat arra, hogy más akne-gyógyszerek, mint például a klindamicin vagy az eritromicin, vagy a bőrápoló termékek, mint a benzoil-peroxid, a resorcinol, a szalicilsav és a kén használata, még rosszabbá teszik az irritáló mellékhatásokat.

Használjon napvédelmet. A Differin gél érzékenyebbé teszi a bőrt, és hajlamosabb lesz a leégés. A Mayo Klinika javasolja, hogy napfényvédő faktort (SPF) használjon, legalább 15-öt. Ne keressen ultraibolya sugarakat, sem a napsütésben, sem a szoláriumban.

Győződjön meg róla, hogy más termékek nem tartalmaznak sok alkoholt, figyelmeztet a Mayo klinikára. Ezek közé tartozhatnak az arcápoló lotionok, a smink és a borotvakrém. A bőrön irritáló egyéb termékek közé tartoznak a hajápolási termékek (például a tartósítószerek) és a szőrtelenítő termékek (például krém-depilátorok).

Beszéljen bőrgyógyászával, ha a Differin Gel mellékhatásai túlságosan szárazak vagy irritálódnak, ez a gyógyszer nem megfelelő kezelés. A Mayo Clinic szakértői rámutatnak, hogy a mellékhatások csökkenthetők olajmentes hidratáló krémek és krémek használatával. Orvosa specifikus termékjavaslattal rendelkezhet.