Hogyan kell kifejleszteni a finom motoros készségeket a kisgyermekekben

A 12 és 30 hónapos gyermekek kisgyermekeknek tekintendők, és a kisgyermekes korszak a gyerekek séta, önálló tanulás és a fontos bruttó és finom motoros készségek elsajátításának időben és kora gyermekkorában jelentkezik. És részt vesznek a környezetükben. A finom motorteljesítmény természetesen fejlődőképes játékon keresztül fejlődik, így a kisgyerekeknek rengeteg időre van szükségük ahhoz, hogy felfedezzék és kísérletezzenek a korosztály számára megfelelő játékokkal, manipulatívokkal és művészeti anyagokkal.

A kisgyermekeknek különböző méretű és színekben lévő játéktartályokat biztosítsanak a kiürítéshez és újratöltéshez. A kisgyermek előrehalad, hogy felfogja az objektumokat, és elhelyezi őket a tartályba, de még a kezdeti dömpingellenes eljárás is segíti a csukló, a kéz és az ujj finom motorizmjainak kifejlesztését.

Adja meg a kisgyermekkorának megfelelő ujjáruit, amelyeket ő maga is táplálhat. A kis gabonafélék vagy bébi zöldborsó felszedésével a kisgyerekek kézzel manipulálják a kis tárgyakat. A finom motorfejlesztés elősegítése érdekében, hogy a kisgyerek gyakorlatban etetni tudjon egy kanállal és egy szalmát iszik, tanácsot ad a Nemzeti Gyermekgondozási Hálózatnak. Ezek a mozdulatok segítenek a kisgyereke fejleszteni kéz-szem koordináció és a mester a pincer megragadni, egy finom motortudás, amely magában foglalja a hüvelykujj és index ujját, hogy vegye fel és tartsa tárgyakat. A fogó fogantyú előkészítő készség, amely megakadályozza a ceruza vagy a zsírkréták megfelelő megragadását.

Rendezzenek be rakodó, válogató és nyakló játékokat. A játékok fészkelése és válogatása segít a kisgyerekeknek kézzel és ujjal manipulálni a tételeket, valamint segít a kéz-szem koordinálásában. Az alakváltozók jól működnek, de a kisgyermekek is élvezik és előnyben részesítik a tárgyak szín szerinti rendezését. Ajánljuk cipőfűzőket és kartonpapírokat vagy laminált kivágásokat, amelyek lyukakkal rendelkeznek az idősebb kisgyermekek számára. A lyukakon keresztül a karikába illesztés vagy “varrás” segíti a kisbabák finomítását.

Hagyja, hogy a kisgyermek játsszon művészeti anyagokkal, beleértve a nem mérgező modellező agyagot, ceruzákat és papírt. Az agyag modellezése inspirálja a kreativitást, és a szorító mozgás erősíti a kezek, csuklók és ujjak izomzatát a Family Education szerint. Saját agyagot készíthet úgy, hogy összekevered 1 csésze sima lisztet, 1/2 csésze sót és 1/2 csésze vizet. Bátorítsd a kisgyermekedet a nem mérgező ceruzák használatával. A kislány kezdetben fogja a zsírkréta öklével, ami a fejlődési folyamat normális fázisa.

Adjon öltözködı ruhákat, puha könyveket és szállítási játékokat a kisgyerekeknek, hogy szabad játék közben élvezhessék. A gombok manipulálásának megtanulása és a ruházat felhelyezése és felszabadítása segít a kisgyermekeknek a saját képességükbe vetett bizalom kialakításában, miközben javítja a finom motorizmok ügyességét. A könyvek lapjainak fordítása javítja a finom motoros mozgások ellenőrzését és összehangolását. A játékautók, teherautók és csónakok lenyűgözésével a gyermekek finom motoros gyakorlatot biztosítanak a laza, független játékidő alatt.