Hogyan kell kiszámítani a dopamin cseppet

Az intravénás gyógyszerek számítása időigényes lehet, de ha egyszer megtudod a konverziós képleteket, akkor ez lesz a második természet. Bár a legtöbb szivattyú kiszámíthatja a csepegéseket az adagolás és a súly alapján, az ügyes gondozó mindig újra megvizsgálja ezeket a számításokat saját matekjukkal. Az intravénás dopamint csak szakképzett orvos, általában regisztrált nővér kezelheti.

Dopamin számítás

A páciens kilogrammonkénti súlyát orvosilag elfogadott skála segítségével kapja meg. A súlyt ugyanazon a napon kell venni, amikor a csepegtetés megkezdődik, mivel a dopamin dózis-számítások tömegalapúak. Ha a súly £, akkor ossza el a súlyt 2,2-vel, hogy megkapja a súly kilogrammban. Ebben a példában 50 kilogramm beteget fogunk használni.

Vizsgálja meg az orvos receptjét, és ismerje meg a rendelést. Hasonlítsa össze ezt az adagot a gyógyszerészével annak biztosítására, hogy a beteg biztonságban legyen. Olvassa el a rendelt adagot az orvosnak. Ebben a példában azt mondjuk, hogy az orvos 5 mg / kg / perc dopamint rendelt.

A dopamin koncentrációt meg kell szerezni a folytatáshoz. A gyógyszertartalom koncentrációját úgy kapja meg, hogy a sóoldat millilitereit a gyógyszeres milligrammokba osztja. Például, ha 400 mg Dopamint adunk egy 250 ml-es 0,9% -os normál sóoldat 250 ml-es zsákjába, akkor 400-at osztunk 250-szer és kapunk 1,6-at (ez a Merck, 2007). Az orvos rendje mikrogramm (mcg), a koncentrációt milligrammtól mikrogrammokká kell konvertálni oly módon, hogy ezt az eredményt 1000 (1,6 x 1000 = 1600mcg / ml) értékkel szorozzuk.

Adja be a betegének súlyát, a rendelendő dopamin adagot és a gyógyszerkoncentrációt a következő képlet szerint: Rendezett adag x beteg súlya kilogrammban x 60 perc osztva a megoldás koncentrációjával: Íme, a mi példaunk eddig: (5mcg x 50kg X 60 perc) = 15000. Osszuk ezt az eredményt 1600mcg / ml koncentrációval = 9,375 milliliter / óra (kerek 9,4 ml / óra).

Dokumentáld a csepegtetődet a mikrogramm / kilogramm / min és a tényleges csepegtetési sebesség használatával. Mindig vegye fel a gyógyszeres koncentrációt. Példánk esetében a dokumentáció a következőképpen fog leolvasni: Dopamin 400mg / 250ml 0,9% normál sóoldatot 5mcg / kg / perc infúzióban adagolva 9,4 ml / óra sebességgel.