Hogyan kell kiszámítani a szál napi százalékos értékét

Az étrendi rost, vagy a növényi ételek azon része, amelyet a szervezet nem képes megemészteni, elősegíti a bél egészségét. Ez csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 2000 kalóriás étrend alapján napi 25 g-os értéket adott az étkezési rostnak. Meghatározhatja a szálak napi százalékos értékét annak megállapításához, hogy egy ételt kiszolgáló sokat vagy egy kicsit mennyire járul hozzá a napi javasolt ajánlathoz, és összehasonlítja a rosttartalmat különböző termékekben.

Keresse meg a rosttartalmat az élelmiszer-címkén. A “Összes szénhidrát” pont alatt kell megjelennie.

Ossza el a mennyiségi szálak mennyiségét az élelmiszer-címke lábjegyzetében szereplő referenciaértékkel, amely 25 g a 2000 kalóriás étrend esetében. Például, ha 2 g rostot tartalmazó bébi sárgarépát evett, akkor a kiszolgálás napi százalékos értéke 2-el osztva 25-tel, ami 0,08-nak felel meg.

Szorozzon 100 százalékkal, hogy százalékot kapjon. Például 0,08 szorozva 100 százalékkal 8 százalékkal. Ez a napi százalékos érték a szálaknak egy zsákos bébi sárgarépa adagolásában. Ez azt jelenti, hogy ha egy adag ételt eszel, akkor napi 8 százalékát fogyaszthatja az étkezési szálösszesítés.