Hogyan készült a citromsav és honnan származik?

Minden alkalommal, amikor élvezni a citrusféléket, a természet által termelt citromsavat fogyasztja. A szervezet saját ellátást nyújt, mert a citromsav elengedhetetlen ahhoz, hogy energiát termeljen, ami aktív és egészséges marad. A kereskedelemben kapható citromsavat élelmiszerekhez, italokhoz és gyógyszerkészítményekhez adják, de ez a fajta citromsav származik még egy forrás – erjesztett gombából.

Források és termelés

A citromsav legjobb citromsavas citromja és citromsavja, amelyet más citrusfélék és eperek követnek. Az 1900-as évek elejéig a világ citromsavának 90 százaléka érkezett Olaszországból, ahol a gyártók friss gyümölcsökből nyerték. Ezután a kutatók felfedezték, hogy a gombák citromsavat termeltek az erjesztés során, és hogy ez a folyamat alacsonyabb költséggel nagyobb mennyiséget eredményezett. A különféle élesztők és penészgombák citromsavat termelnek, de az Aspergillus niger, a Penicillin családba tartozó penészgombát nagy mennyiségű előállításhoz használják.

Kereskedelmi felhasználások

Az előállított citromsav több mint felét használják üdítőitalokban és egyéb italokban, ahol fokozza az ízeket és enyhén savanyú ízeket ad. A citromsav tartósítószerként és ízfokozóként is funkcionál az élelmiszerekben, beleértve az elakadásokat, a zselatint, a cukorkát, a fagyasztott ételeket, a konzerv zöldségeket és a húskészítményeket. Az otthoni konzervekhez a citromsav jó adalékanyag a bakteriális növekedés megelőzésére. Ezenkívül kötődik az ásványi anyagokkal is, így a citromsav felhasználható számos kereskedelmi alkalmazásban. Például a szervezet könnyebben felszívja az ásványi anyagokat a kiegészítőkben, ha citromsavhoz kapcsolódik. Tisztítószer-adalékként kemény vízben ásványi anyagokkal kötődik, ami javítja a szappanok és mosószerek hatékonyságát.

A szervezetben metabolizálódik

A szervezet minden sejtje belsejében a citromsav kiváltja az energiát előidéző ​​kémiai reakciók láncolatát. Ez a metabolikus folyamat, a citromsav ciklus, nem függ attól, hogy citromsavat kapjon az étrenden keresztül. A szervezet az összes citromsavját a makronutriensekből fogyasztja. Bár a sejtek citromsavat szintetizálhatnak zsírokból és fehérjékből, szívesebben használják a szénhidrátot. Az emésztett szénhidrátokből származó cukrok olyan anyaggá alakulnak át, mint az acetil-koenzim A -, hogy a szervezet citromsavvá alakul, és megkezdődik az energiaciklus.

Orvosi felhasználások

A citromsav a vérben lévő kalciummal kötődik, ami kevesebb kalciumot eredményez a vesekövek előállításához. Ha a kalcium-oxalát vesekövei történnek, sok citrusfélék vagy citromfogyasztás segít megelőzni a kövek kialakulását a jövőben. A citromsav elszakadhat a kis kövek is, amelyek csak most kezdődnek, és csökkenti a vizeletben a savasság szintjét, ami a NYU Langone Medical Center szerint csökkenti a kalcium-oxalát és a húgysav kövek fejlődését.