Hogyan lehet legyőzni a szorongást futás közben

A gyakorlat az egyik leghatékonyabb módja az egészség javítására és a stressz csökkentésére. Azonban, amikor szorongás merül fel a testmozgás során, az edzés hatékonysága szenvedhet. A versenyzők minden szinten tapasztalják a szorongást valamilyen ponton, akár versenyen, akár rendszeres futás közben. Bár egy kis szorongás segíti a teljesítményt, túl nagy a teljesítmény csökkenése, és ezáltal megakadályozhatja, hogy teljesen leálljon. Annak megértése, hogy hogyan lehet legyőzni a szorongást, segíthet élvezni a futás több, és növelheti a haszna a gyakorlat.

Az első lépés annak biztosítása, hogy testi és szellemi érzéseid szoros kapcsolatban vannak, és nem valami mással. Ez zavaró lehet, mert a futás sok fizikai tünetet okoz, mint például a nehéz légzés és a fizikai stressz, ami zavaros a szorongással. A szorongás érzése mindenki számára különbözik, de vannak olyan gyakori tünetek, amelyeket kereshet. Ezek közé tartozik a mellkasi fájdalom és feszültség, szédülés, testhőmérséklet-változás, szívritmus és izomgörcsök. Lehet, hogy gondolatai vannak a félelemről, pánikról, fokozott tudatosságról vagy öntudatosságról. A tünetek felismerése az első lépés a legyőzéshez.

Miután megállapította, hogy az érzésed szorongás, a következő lépés az, hogy olyan módszereket alkalmazz, amelyek segítenek a tünetek csökkentésében. Először lélegezz. Amikor a testet a stressz alá helyezi, ez az első elem, amelyet elfelejtettek. A mély lélegzés segíti a test ellazulását, és csökkenti a rángatózás bizonyos feszültségeit és feszültségeit.

Miután alkalmazta a fizikai módszert a szorongás csökkentésére – a légzésre – akkor alkalmazhat mentális technikákat, hogy csökkentse ezt a stresszt. Ez történhet egyidejűleg a mély légzéssel vagy egymás után, bármilyen sorrendben. A mentálisan csökkenő szorongás egyik módja az, hogy kiváltó tényezőket alakítson ki – olyan szavakat vagy kifejezéseket, amelyek arra emlékeztetnek, hogy mit akarsz gondolni, ha kemény vagy stresszes pontot érsz a futásod során. Sok elit sportolók ezt a módszert alkalmazzák, amikor a versenyeken kihívásokkal szembesülnek. Ha egy olyan szót gondolsz, mint például a “erő”, amikor egy dombot felszedsz, segíteni tudsz abban, hogy legyőzze a hegy nyugtalanságát, míg egy olyan egyszerű kifejezés, mint amilyennel “meg tudom csinálni”, nagyobb bizalmat ad, és csökkenti a teljesítményhez kapcsolódó szorongást. Ha az érzelmek közeledtével érzed magad, használhatsz egy adott beavatkozási szót is, például a “STOP!” Megszakítani a negatív gondolkodási mintákat.

A futási szorongást akkor is csökkentheti, ha nem a megjelenítési módszerekkel fut. Ismerd meg, próbáld meg, és vizuálisan végezze el a rendszeres futásokat az elmédben, mindketten elképzeli, hogy mi fog történni, amikor szorongás merül fel, és a szorongásmentes futásokat is megjeleníti, és hogy mit érznek. Használjon gyakran futó futtatást, és alaposan megvizsgálja. A látvány nem egyszerűen gondolkodik a futtatásodon. Ez magában foglalja a futás minden fizikai és mentális aspektusát, és minden érzékelést a vizualizációban. Az edző vagy pszichológus megtalálásával ez segíthet megnövelni a területed vizualizációját és javítását.

Próbáljon nem nyomást gyakorolni magára a szorongás leküzdésére. Minél több nyomást gyakorolsz magadra, annál több szorongást fogsz létrehozni. Ha szorongás merül fel, és rossz munkát végez vele, akkor gondoljon pozitívan. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy tükrözze és gondolkodjon el, mit tehet a következő alkalommal, ami jobban működhet a szorongás csökkentésében.