Hogyan lehet megszabadulni a savas reflux burps

Burping akkor fordul elő, amikor a gyomorból származó gáz kiürül a szájon keresztül, például egy nagy étkezés után vagy egy szénsavas ital után. Az elutasító kinézetektől eltekintve, a börtönök általában nem aggódnak. A folyadék vagy részlegesen szilárd anyagok felhalmozódása a gyomorból – amit néha “nedves burps” -nek neveznek – a savas reflux miatt lehet, sőt, ezek általában nem aggódnak, ha csak alkalmanként fordulnak elő. A gyakori és problémás savas reflux azonban gastrooesophagealis reflux betegségként vagy GERD-ként ismert. Az étkezési szokások, az életmódbeli változások és a különböző orvosi lehetőségek megváltoztatása segíthet a savas reflux által okozott torzulásnak, vagy teljesen megakadályozni.

Tünetek és okok

A folyékony vagy szilárd anyagok felhalmozódása valójában a regurgitáció formája. A gyomorégés után a regurgitáció a GERD leggyakoribb tünete. A “Journal of Gastroenterology and Hepatology” szerint a GERD-ben szenvedő betegek 80 százaléka regurgitációt szenved, míg a GERD-betegek 13 százaléka panaszkodik a regurgitáció legalább heti négy napjára, és úgy ítéli meg, hogy ez jelentős hatással van a élet. A regurgitációban szenvedő emberek savanyú, keserű vagy savas ízt tapasztalhatnak a szájban, és kellemetlen érzés a folyadék felfelé és lefelé mozogni a mellkas területén.

Étkezési szokások

A gyakoribb, kisebb ételek helyett néhány nagy adag helyett kisebb mennyiségű táplálékot fogyasztanak, és nem az, hogy megkínozzák őket, két első dolog, amit megtehetünk a savas refluxot megakadályozni. A teljes gyomor nyomást gyakorol az izomszelepre a gyomor és a nyelőcső között, amely általában két pecsétet képez. A savas reflux akkor fordul elő, amikor a szelep, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizmája, vagy a LES, nem sikerül szorosan lezárni. A szénsavas italok gázzal töltik a gyomrot, és nyomást gyakorolnak a LES-re.

Diétás szempontok

Bizonyos ételek és italok miatt a LES pihenhet, ami nagyobb valószínűséggel teszi lehetővé a savak számára, hogy a gyomorból a nyelőcsőbe kerüljenek. Néhány élelmiszer, amelyről tudni kell, tartalmaz valamit koffeinnel, csokoládéval, borsmental és nyers hagymával. Azonban mindenki más, így a legjobb terv az, hogy észrevenni mindent, amit eszik vagy inni, ami súlyosbíthatja a tüneteit. Lehet, hogy kicsit le kell venned. A testsúlycsökkenés az egyik legjobb életmódbeli ajánlás azoknak, akik savas refluxot szenvednek. A felesleges súly növeli a GERD kockázatát – ennek okai változhatnak, és magukban foglalhatják az extra súlyt, amely nyomást gyakorol a gyomorra és a LES-re – és az étrend hozzájárulhat mind az elhízáshoz, mind a refluxhoz.

Tevékenységek módosítása

A gravitáció óriási tényező a koplalás és regurgitációban, ezért hasznosnak találhatja a nagy hatású tevékenységek, például a kocogás vagy az aerobik elkerülését, amelyek a gyomor tartalmát felfelé ugratják. Előfordulhat, hogy elkerülheti azokat a gyakorlatokat is, amelyek megkövetelik, hogy hajlítsa, lehajoljon egy lejtőn vagy fordítsa lefelé. A lazaabb ruhák viselése és a ruhák felhajtása, amelyek nyomást gyakorolhatnak a LES-re, szintén segíthetnek.

Orvosi megoldások

Ha nem csak alkalomszerűen nedves foltokról van szó, a protonpumpa-gátlóknak vagy PPI-knek nevezett gyógyszerek általában a savas reflux elleni első védelmi vonalat alkotják, és nagyon hatékonyak a gyomorégés ellen. Mindazonáltal széles körben úgy tekintik kevésbé sikeresnek a regurgitáció kezelésére. Súlyos esetek fennállása esetén a műtét lehet opció. A savas reflux és regurgitáció leggyakoribb műtétét fundoplicációnak nevezik. Ez magában foglalja a gyomor felső részét a nyelőcső alsó része körül. A sikeres fundoplications erősíti a LES-t, és visszaállítja a “savas reflux” megelőzésére szolgáló “egyirányú szelepet”. Orvosi tanácsadó: Jonathan E. Aviv, M.D., FACS