Hogyan lehet megszabadulni a savtól mártással

A főzés a kémia és az élelmiszerek olyan vegyületek gyűjteményei, amelyek mindegyike pH-értékkel rendelkezik – a hidrogén molekulák koncentrációja 0 és 14 közötti számban van kifejezve. A savak pH-értéke 7,0 alatt van – a semleges pont. Habár az emésztés savainkban kezdődik a gyomunkban, a túlságosan sósavas mártással túlterhelik a megérintettek ízlése, és lassítja az emésztést, talán gyomorégést okozva. Szerencsére vannak olyan módok, amelyekkel csökkenthetjük a savakat a szószokban, amit élelmiszerekre rakunk.

Kezdje újra kis mennyiségű mártással, például hollandával, vagy dobja ki néhányat, és használja a többit alapként az új mártással. Ne adjunk hozzá sót vagy savakat, például ecetet vagy citromlevet új összetevőkhöz. Nagyobb mennyiségű mártások, mint például a spagetti mártás, megőrzik a karakterüket kiegészítésekkel.

Adjunk hozzá kis savanyú paradicsomot paradicsommártáshoz készített mártással, melynek összetevője egész pontosan az egész paradicsom alatt van. Használjunk olyan romákat vagy más paradicsomokat, amelyek hagyományosan mártásokhoz használatosak. Növekszik az “édes” fajták, mint például a Wisconsin 55 vagy az örökségfajták házi mártásokhoz.

Emelje fel a szósz pH értékét úgy, hogy zöldségeket, például gombát és hagymát ad hozzá a mártás részeként. Néhány burgonyát úszunk a mártásban, miközben főzzük és távolítsuk el őket, amikor a mártást befejeztük.

Adjunk hozzá cukrot vagy zöldséget, például cukrot tartalmazó sárgarépát. Bár a cukor pH-ja 5,0 és 6,0 között van, fő hatása a paradicsom éles ízének enyhítése, amelynek pH-értéke átlagosan 4,2-4,9.

Adjunk tejet, például sajtot vagy tejet. A vaj, a tej, a tejszín és a tojásfehérje pH-ja 6-tól 8-ig terjedő tartományban van. Bár nem lehet krémt hozzáadni a paradicsomszószhoz, pár vajtapasz vagy aprított sajt keveredik be.