Hogyan működik az elektromos izomstimuláció?

Az elektromos izomstimuláció – amelyet gyakran “e-stim” vagy “TENS” -nek hívnak – egyfajta kezelés, amelyet gyakran használnak a fizikai terápiában vagy más rehabilitációs beállításokban. Ennek a kezelésnek a két elsődleges felhasználása a fájdalomcsillapítás és az izmok átnevelése. A legtöbb beállításban van egy olyan gép, amely elektromos áramot biztosít. A gépből származó vezetékek olyan ragasztópasztákhoz vannak csatlakoztatva, amelyek a bőrön előre meghatározott területen helyezkednek el. Az elektromos áramot ezután a gépből a tapaszokba továbbítják, és az alsó izomszövetbe szállítják, érzékelési vagy motorreakciót okozva.

Az elektromos ingerlés fájdalomcsillapításra használható. Két elmélet létezik arról, hogy miért fáj a fájdalom. A Gate Control Theory azt mondja, hogy a fájdalomjeleket az agyba küldik az idegeken keresztül, de át kell mennünk egy “kapu” -on. Úgy tűnik, hogy az e-stimulus stimulációs szenzációja áthalad a kapun, ezáltal megakadályozza a fájdalomérzést adó idegeket. Egy másik elmélet az, hogy a stimuláció az agyat felszabadítja a szervezet természetes fájdalomcsillapítóinak – endorfinok és enkefalinok -, ami fájdalomcsillapítást eredményez. A vizsgálatok kimutatták a vegyi anyagok jelentős növekedését az alacsony frekvenciájú elektromos stimuláció alkalmazása után.

Az elektromos ingerlés az izmok újraképzésére is használható, amelyek nehézségekbe ütköznek. Habár különböző körülmények között alkalmazzák, általában olyan személyeknél alkalmazzák, akiknél stroke vagy ortopédiai műtét történt. Sokszor ezek a betegek nehezen próbálják megmozgatni az izmokat vagy az ízületeket. Amikor az elektromos impulzust e-stimulussal tesszük be az izomszövetbe, a megfelelő beállítások mellett az izom a páciens segítség nélkül összeegyeztethető. Ha ezt a tantárgyat aktívan megpróbálják összehúzni az izmokkal, akkor néha az agy újra megtanulhatja, hogyan kell az izmokat összehozni.

Bár az elektromos stimuláció alkalmazása számos kutatási vizsgálatot végzett, klinikai hatékonysága megkérdőjelezhető. Számos tanulmány kevés vagy semmilyen hasznot nem talált az elektromos stimulációtól a placebóhoz képest. Tény, hogy az elektromos stimulációt gyakran alternatív gyógymódok közé sorolják, mivel nincs bizonyítéka annak hasznosságáról. Még más tanulmányok éppen az ellenkezőjét találják. Például egy mérsékelt vagy súlyos akut fájdalmú emberek 2014-es vizsgálata azt mutatta, hogy az e-stimulus klinikailag jelentősen csökkentette a fájdalom súlyosságát. A fájdalomcsillapítás hatékonyságát továbbra is kutatni kell.

Az elektromos stimuláció számos előnnyel jár, amelyek támogatják a fájdalom kezelésének és az izmok sérülése vagy betegsége utáni újraminősítését. Az E-stimulus nem függőséget jelent. A gépek gyakran kompakt és felhasználóbarát. Költséghatékonyak és sokak alternatívát kínálnak a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedésére. Az e-stim használata kevés kockázattal jár. Az e-stimulus használatának legfőbb hiányossága, hogy a fájdalom nem oldja meg az alapállapotot. Az izomtranszplantáció esetében a fő hiányosság az, hogy bár az izmok összehúzódását okozhatják, a funkció nem térhet vissza, ha a neurológiai károsodás súlyos. Az E-szár nem jelent jelentős erőt nyereséget, annak ellenére, hogy hirdetési igények merültek fel.

A fájdalomcsillapításhoz

A Muscle Re-Education számára

Viták és kutatás

Előnyök és hiányosságok