Hogyan viseli a szervezet a folyadék és az elektrolit egyensúlyát

A sejtek az élet szerkezetének és funkciójának alapegységei. A folyadékok és elektrolitok közötti egyensúly szükséges, ha a sejtek túlélik és rendesen működnek. A “Nursing Standard” szerint az emberi test körülbelül 60 százaléka víz, a testvíz pedig elektrolitokat tartalmaz. A vesék feladata a folyadék és elektrolitok szabályozása. Napi szinten a vízbevitelnek ki kell egyensúlyoznia vízvesztéssel.

Folyadék egyensúly

A szervezetből származó víz mind folyadékból, mind pedig élelmiszerből származik. A víz elveszik többnyire a vizelettel, de a verejtékezésből, a légzőrendszerből és a székletből is. Ha a vízfelvétel magas, a vesék nagyobb mennyiségű vizeletet termelnek, ami segít fenntartani az egyensúlyt. Amikor a szervezet veszteséget szenved, a vesék megpróbálják megtakarítani a vizet kis mennyiségű koncentrált vizelet előállításával.

Elektrolit jelentőség

Az elektrolitok a testfolyadékokban feltöltött részecskék, amelyek segítik az elektromos impulzusokat a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. A pozitív töltésű részecskék és a negatív töltésű részecskék száma megegyezik. Az egyensúly megdöntése életveszélyes körülményeket eredményezhet.

Kiszáradás

A folyadék egyensúlyt megbetegítheti a betegség. A kiszáradás a betegség közös mellékhatása, amely megzavarja a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát. A betegek dehidratálódhatnak, ha az étvágyuk alacsony, és nem eszik elég ételt és elegendő folyadékot. Amint azt az “ápolói szabvány” is jelzi, a fizikai problémák, például a hányás, a bélbetegségek vagy az eszméletvesztés mind megakadályozzák a normális bevitelt. A fertőzésekből származó láz és a gyógyszerek vagy cukorbetegség fokozott vizeletterme dehidratálódást is okozhat. Amikor a kiszáradás megtörténik, a szervezet megpróbálja kompenzálni, hogy vizet húz a vérbe, hogy megőrizze a vér mennyiségét és vérnyomását, miközben a vesék koncentrált vizeletet termelnek a víz megőrzése érdekében.

Over-hidratálás

A túlzott hidratálás a felesleges testvíz. A túlzott hidratációt általában szívelégtelenségben, vesekárosodásban és májbetegségben szenvedő betegeknél tapasztalják. Ha a túlzott hidratálás és a vesék nem képesek kompenzálni, a folyadék visszaszorítja a szívizomot és a testben lévő folyadék és elektrolitok kiegyensúlyozatlanságát okozza. Ha a túlzott hidratálás történik, bizonyos esetekben gyógyszereket lehet adni a vizelettermelés növeléséhez a probléma megoldásához. Ha a vesék teljesen elmúlnak, dialízisre lehet szükség.

Elektrolit egyensúlytalanság

A szervezetben a primer elektrolitok a kálium, a magnézium, a kalcium és a foszfor. Az “RN” szerint a túl sok vagy túl kevés ezek közül bármelyik gyorsan válhat a beteg számára. Az elektrolitok egyensúlyát visszacsatolási rendszer szabályozza. Ha egy adott elektrolitszint túl magas, a vesék megpróbálják növelni a kiürülést vagy megtartani a folyadékot kompenzáló mechanizmusként, hogy kiegyenlítse. Az extrém magas vagy alacsony elektrolitok komplikációk konstellációját okozhatják, amelyek közé tartozhatnak az izomgyengeség vagy bénulás, zavartság, kóros szívritmuszavarok vagy szívmegállás.