Mennyi 5-htp tud biztonságosan egy nap alatt depresszió?

A depresszió olyan rendellenesség, amely befolyásolja a hangulatát, és azt, ahogyan érezni magad és a környezetedről. Ez befolyásolja azt a módot, ahogyan más emberekkel kölcsönhatásba lépsz, ami a szomorúság, a harag, a veszteség és a frusztráció érzéséhez vezet. A depresszió pontos oka ismeretlen, de úgy tűnik, az öröklődéshez, a környezetben és a neurotranszmitterek abnormális szintjéhez kapcsolódik az agyban, beleértve a szerotonin, norepinefrin és dopamin. Az 5-hidroxi-triptofán vagy az 5-HTP egy táplálékkiegészítő, amelyet néha a depresszió tüneteihez alkalmaznak. Kérje orvosát a használatától és a biztonságosságtól.

Az 5-HTP-t a szervezet a prekurzorából, az aminosav triptofánból készítheti. Triptofánt kap a diétán keresztül. A Maryland Egyetem Orvosi Központ megjegyzi, hogy a triptofán tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a pulyka, a csirke, a kollard zöldek, a réparezett zöldek, a tej, a burgonya, a sütőtök, a hínár és a napraforgómag. A triptofánból történő átalakulást követően az 5-HTP átalakul a neurotranszmitter szerotonin, egy agykémiai felelős a hangulatért. Az 5-HTP kiegészítése növeli az agyban a szerotoninszintet és javítja a hangulatot. Azonban a vegyi anyagok egyensúlya az agyadban nagyon kényes kérdés, ezért csak az 5-HTP-t kell az egészségügyi szolgáltató felügyelete alatt alkalmazni.

Az 5-HTP táplálékkiegészítő a Griffonia simplicifolia magvakból származik, amely Afrikából származik. Az 5-HTP legkedvezőbb dózisa számos tényezőtől függ, beleértve az egészségi állapotot és az életkorot. A University of Maryland Medical Center kijelenti, hogy egy 50 mg-os napi adag, egy-három alkalommal naponta, egy teljes pohár vízzel általában biztonságos. Az 5-HTP nagy dózisai azonban toxikusak lehetnek, ezért mindig követnie kell orvosának ajánlásait a kiegészítés teljesítéséhez.

Mint minden gyógyszerhez és kiegészítéshez, a Drugs.com kijelenti, hogy lehetséges az allergia kialakulása az 5-HTP-re. Az allergiás tünetek közé tartozik a viszketés, a bőr ápolására, a bőrkiütés, az arcdózis és a zihálás. Hívja azonnal orvosát, ha allergiás tüneteket okoz. Egyéb mellékhatások közé tartozik a gyomorhurut, gyomorégés, görcsök, gáz, hányinger, hányás, hasmenés, álmosság és csökkent étvágy.

Eredetileg triptofán-kiegészítők álltak rendelkezésre depresszió kezelésére. Az eozinofília-myalgia-szindróma, vagyis az EMS rendkívül súlyos mellékhatásainak kitörése történt. Ez a ritka betegség számos testrendszert érint, beleértve a szerveket, az izmokat, a vért és a bőrt. Az EMS végzetes lehet, és az U.C. A Berkeley Wellness Letter 1989-ben megállapította, hogy minden triptofán-kiegészítést a járvány kitörése után húztak ki a piacról. Bár az EMS-t nyomon követették a szennyeződéshez, az 5-HTP az EMS-t is okozhatja. Az 5-HTP-t nem szabad bevenni, ha terhes, szoptat, májbetegséget vagy antidepresszáns gyógyszert szed. Nem szabad 5-HTP-t alkalmazni bizonyos gyógyszerekkel, köztük vérnyomásra, Parkinson-kórra, migrénre és fájdalomra. A MedlinePlus más táplálékkiegészítőket is tartalmaz, hogy elkerüljék az 5-HTP bevételét, beleértve a St. John’s wort, a hawaii babafadarabot és a SAMe-t.

Mintegy 5-HTP

5-HTP adagolás a depresszióhoz

Mellékhatások

Biztonsági intézkedések