Mennyi folsav a veseelégtelenségben?

A veseelégtelenségben szenvedő betegek táplálkozási igényeinek megvitatása összetett. Például az egészséges vesék részt vesznek a D-vitamin aktiválásában és az A-vitamin clearance-en. Ha a vesék meghibásodnak, akkor ezek a funkciók nem képesek ellátni, ez gyakran olyan betegeket eredményez, akik nem rendelkeznek elegendő mennyiségű, biológiailag aktív D-vitaminnal és túl sok A-vitaminnal. Továbbá, mivel a betegek gyakran eltérő képességekkel rendelkeznek a vizelet előállításához, nehéz általánosíthatók a vízben oldódó vitaminok kiválasztására vonatkozó képességeik. Szerencsére megbízható iránymutatások vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi folálsav-betegnek kell szednie. Beszéljétek meg ezt a nefrológusával, mert a helyzetnek eltérő követelményei lehetnek.

Folsav

A folsav vízoldékony B-vitamin. A “folsav” és a “folsav” elnevezést gyakran egymással felcserélhető módon használják fel, a folát a vitamin természetes formája, míg a folsav a szintetikus forma, ráadásul a DNS szintézisében létfontosságú ez a vitamin. Az aminosav metionin szintézise.

Ajánlást

A DaVita az egyik legnagyobb dialízis szolgáltató az Egyesült Államokban. Ajánlott 1,0 mg / nap folsavat a dialízisben szenvedő betegek és a krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknek, akik nem állnak dialízisben. Az orvosoknak ellenőrizniük kell a beteg B-12-vitaminszintjét a folsavon, mert a folsav-kiegészítők elfedhetik a B-12-vitamin hiányát.

Étrendi szükséglet

A folsav megszerzése fontos a vesebetegek számára, mert sok étel, amely gazdag ebben a vitaminban, például narancslében, lencseben, garbanzókban és lima babokban, a veseelégtelenségben szenvedő betegek számára korlátozott, mivel túl sok káliumot vagy foszfort tartalmaz. A renális vitaminokat speciálisan a dialízisben szenvedő betegek számára alakítják ki, akiknek sok tápanyagot kell elkerülniük. Beszéljen a nephrológussal, hogy lássa, hogy a vesefehérjék bevétele megfelelő-e az Ön számára.

fontosság

A Nemzeti Kidney Alapítvány beszámol arról, hogy a szérum folátszintje és a plazma homocisztein szintje inverz összefüggést mutat, így a folát alacsony szintje magas homocisztein szintekkel társul. A homocisztein egy aminosav. A homocisztein magas szintje kardiovaszkuláris betegséggel jár együtt. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akiknél veseelégtelenség fordult elő és akik dialízisben szenvednek, mivel a szív- és érrendszeri betegségek a halálok vezető okai közé tartoznak.